Monday, September 29, 2008

Barzani: Bağımsızlık isteği Kürd milletinin en doğal hakkıdır!

Masud-barzani Federe Kürdistan yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bugün Kürdistan’daki basın kuruluşların temsilcileriyle bir araya gelerek önemli mesajlar verdi. Yaptığı konuşmada Kürd meselesine değinen Barzani şunları söyledi: “Bağımsızlık isteği Kürd milletinin en doğal hakkıdır. Fakat bu amaca ulaşmak için kan dökülme yoluna gidilmemeli ve uzlaşmayla bunun sağlanmasına çalışılmadır. Bizim şu anki sloganımız demokratik federal bir Irak’ın kurulmasıdır. Öte yandan diğer parçalardaki Kürd kardeşlerimizin görüşleri ile haklarının yanındayız. Ancak savaşla, kan dökmekle veya şiddetle sorunların çözülme dönemi geride kalmıştır. Kürd kardeşlerimize her zaman için nasihatimiz şu olmuştur. Sorunlarınızı sabırla ve diyalogla çözmeye kalkışın” diye konuştu.

KTV`nin kaydettiğine göre, “Kürtler korktukları için bağımsızlık ilan etmiyor” yönündeki iddiaları da yalanlayan Başkan Barzani, ulusal haklarının elde edilmesine inanan ve bu uğurda mücadele eden bir halkın asla korkmayacağını. Ancak her şeyin belli bir yeri ve zamanının olduğunu, önemli olanın doğru zamanda, doğru kararın verilmesi olduğunu, bağımsızlıktan bas etmenin ise suç olmadığını belirtti.

İnanması güç almasına rağmen Bağdat’ta demokratik ve çoğulcu sistemin aksine halen yönetimin tek elde tutulmasını savunan siyasi çevrelerin olduğunu da dile getiren Başkan, önemli olanın anayasanın uygulanması olduğunu vurguladı.
Başkan Barzani, “Yaşanan çok büyük tartışmalar sonrası bugün yürürlükte olan anayasa hazırlandı. Bu anayasa gerek Irak, gerekse Kürdistan halkı için büyük bir kazanımdır. Anayasada bize tanınan ulusal haklardan taviz vermemiz ise kesinlikle söz konusu değildir. Öte yandan anayasa yer aldığı üzere Irak’ın birlik ve bütünlüğünün korunması anayasanın yerine getirilmesine bağlıdır. Bu maddenin iyi değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu. “

Barzani gazetecilere çağrı

Barzani`nin basın mensuplarıyla yaptığı toplantıyla ilgili PNA`nın haberinde de şunlar belirtildi: “Federal Kürdistan Bölge başkanlık divanı başkanı Dr. Fuat Hüseyin ile Kültür bakanı Felakeddin Kakeyi’nin de hazır bulunduğu görüşmede özellikle geçen hafta Kürdistan parlamentosu tarafından kabul edilen basın yasasının detaylarına değinildi.

Yönetim ile basın-medya kurumları arasında büyük bir boşluğun olduğunu dikkat çeken başkan Barzani ‘’Bu da çok tehlikeli çünkü düşmanlar söz konusu boşluğu kendi emel ve hedefleri doğrultusunda doldurabilirler’’uyarısında bulundu.
Tam özgür bir gazeteciliğin yanında yer aldıklarını belirten başkan Barzani ‘’fakat bu konuda yönetime doğrultacak her eleştiri reformcu, yenilikçi bir nitelik taşımalı ‘’diyerek gazetecilerin eleştirisi genel durumu karıştıracak bir ‘hedef’ içermemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yolsuzlukla mücadele noktasında büyük uğraşılar içinde olduklarını ifade eden başkan Barzani, bu konuda gazetecilerden veya halk kesiminden ‘’belge’’ ile gelecek hertürlü şikayet veya eleştiriyi değerlendirmek amacıyla ‘’yolsuzlukla mücadele’’ adı altında özel bir komisyon kurduklarını söyledi.” RO/Zilan Dersim

0 Yorum: