Wednesday, September 17, 2008

Başbuğ AKP ve'mehmetçik basın' ile mutabık

Türk Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Türk basın temsilcilerini karargahında brife etti. Başbuğ, basının psikolojik harekata daha aktif katılımı talimatını verdi.

ilkerbasbug11 Başbuğ, 17 Ekim’de bitecek ‘sınır ötesi savaş’ tezkeresinin uzatılması konusunda AKP ile mutabık olduklarını söyledi. Türk Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Genelkurmay Karargahı’nda basın-yayın organlarının genel yayın yönetmenleri ve Ankara temsilcileri ile buluştu. Başbuğ’un gazetecilere verdiği brifingi değerlendiren muhalif gazeteciler, bunun Türkiye’de militarizmin klasik uygulamalarından biri olduğunu ifade etti.
Basın kuruluşu temsilcilerinin çağrılı olduğu iki günlük ‘İletişim Toplantısı’nın ilki dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un da katılımıyla Genelkurmay Karargahı’nda yapıldı. 4 saate yakın süren toplantıya muhalif basın çağrılmadı. Toplantıya çağrılmayanlar arasında Gündem geleneğinden gelen Alternatif gazetesi ile Taraf, Birgün, Evrensel ve Hayat TV bulunuyor. Toplantıya, daha önce Genelkurmay’ın etkinliklerine akredite olmayan basın kuruluşları da katıldı. AKP’nin yayın organları gibi çalışan Yeni Şafak ve Star gazetesi ile Kanal 24 televizyonu karargaha çağrılanlar arasındaydı. Başbuğ bugün de ajans ve televizyonların temsilcileriyle bir araya gelecek.
Basın ayağı için çalışılıyor
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 30 Ağustos’ta devir teslim töreninde yaptığı konuşmalar ve görevi devraldıktan hemen sonra Amed, Van ve Malatya’ya yaptığı geziler esnasında sarf ettiği sözlerle Kürt sorununa yaklaşımının da ipuçlarını vermişti. Bölge gezileriyle destek bulmaya çalışan Başbuğ, dün de bunun basın ayağını oluşturmak için gazetelerin yönetici ve Ankara temsilcilerine yeni dönem TSK faaliyetlerine ilişkin brifing verdi.
Bila ve Yetkin aktardı
CNN TÜRK’e konuşan Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila ve Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, Orgeneral Başbuğ’un konuşmasından satır başlarını aktardı:
Tezkere: Başbuğ, Meclis açılır açılmaz konunun gündeme geleceğini ifade etti. ‘Tezkere uzatılması konusunda hükümetle mutabıkız’ dedi.
28 Şubat: Başbuğ, TSK’nin 28 Şubat’taki görüş ve tavrının aynen devam ettiğini, bu konuda bir değişiklik olmasının mümkün olmadığını ifade etti.
e-Muhtıra: Başbuğ, bunun TSK adına, Genelkurmay Başkanı adına açıklandığını, kendisinin değerlendirme yapamayacağını belirtti.
Laiklik-Üniter devlet: Başbuğ, temel konularda TSK’nin tavrının değişmeyeceğini söyledi.
Engenekon: Emekli orgenerallerin TSK adına ziyaret edilmesi, hizmetlerine karşı bir vefa borcudur.
Yeni Şafak: Sevgiyle karşılandık Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülkadir Selvi, davet sonrası ilk kez katıldıkları toplantıyla ilgili şunları söyledi: “Genelkurmay’da sevgiyle karşılandık. Normalleşme sürecinin farkındayız, biz de bu sürece katkı yapacağız.”
Alternatif: Senaryo hiç değişmiyor
Toplantıya çağrılmayan Alternatif Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ragıp Zarakolu, Başbuğ’un gazetecilere vereceği brifingin standart bir şey olduğunu ve Türkiye’de basın ile Genelkurmay arasında böyle bir ilişkinin zaten var olduğuna dikkat çekerek, “90’lı yıllardan beri bu ilişki var ve senaryo hiç değişmiyor. Bu brifingle medya belli bir yönlendirmeye tabi tutulmaya, etki altına alınmaya çalışılıyor. Bu uygulama Türkiye’nin klasik uygulamalarından biri” dedi. Başbuğ’un daha önce sarf ettiği sözlerinde topyekun savaş çağrısında bulunduğunu hatırlatan Zarakolu, “Dolayısıyla buna tutarlı olarak adımlar atılmaya çalışıyor. Diyarbakır ziyareti ile bir adımını attı. Şimdi de basına brifing veriyor. Ama şunu belirtmek gerekiyor. Bunlar barış ortamının tesisi açısından çok olumlu şeyler değil” şeklinde konuştu.
ÇGD: Yandaş bulma telaşında
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay ise, Başbuğ’un Kürt illeri gezisi sırasında kendisine yandaş bulma telaşına girdiğini hatırlatarak, “Bütün bunlar düşünülünce Türkiye’de muhalefet adeta yok. Böyle olunca da asker öne çıkıyor. Çelişki ve yanlışlık da burada başlıyor” diye konuştu.
ANKARA YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: