Monday, September 29, 2008

Almanya'daki Kürtler idama karşı açlık grevine girecek

Toplantının tartışma bölümü oldukça yoğun geçti. Katılımcılar yaşadıkları sorunlarla birlikte toplantının seminer biçiminde yapılmasından çok memnun olduklarını belirttiler. Hazırlanan belgelerin başta Almanya dernekler yasasının metni olmak üzere tüm örnek projelerin kendilerine iletilmesini talep ettiler. Toplantıda Almanya'daki Kürtler ve kurumlarına yönelik baskılar da eleştirildi. Tartışmalardan sonra planlamaya geçildi ve bazı kararlar alındı :
Kararlar:
- İran'daki idamlara karsı derneklerde 2 günlük açlık grevleri ve salon toplantılarının yapılması kararlaştırıldı.
- YEK-KOM'un hazırladığı dosyaların derneklerin bulundukları şehirlerde kurumlara ve basına verilmesi planlanırken, şehir merkezlerinde bilgilendirme stantlarının açılacağı kaydedildi.
- YEK-KOM, Kürtlere haksızlık ve uluslar arası hukuka aykırı olarak değerlendirdiği Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim komplosu ve 15 Şubat'ta korsanvari olarak kaçırılarak esaret altına alınmasının çeşitli etkinliklerle gündemde tutulmasını da karar altına aldı.
- Almanya'daki Kürtlere yapılan baskılar ve haksızlıklara karşı Herdenek kentindeki kurumlarla birlikte etkinlik düzenlenmesi planlamaya alındı.
- 2-5 tarihleri arasında Krawana'nın 10 yılı etkinliğine YEK-KOM yönetimi, Erfurt ve Leipzig dernek yönetimleri ile birlikte katılma kararlar arasında yer aldı.
- DTP yasaklamasına karşı planlanan etkinliklere 6 Ekim'de Hamburg Eyalet Parlamentosunda basın toplantısıyla start verileceği belirtildi.

kurtler_aclik_grevindeler_almanya

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) kuzey eyaletleri dernek yönetimleri ve dışilişki çalışmalarını yürüten 34 yöneticisinin katıldığı meclis toplantısını Hanover derneğinde gerçekleştirdi. İran'da yürütülen açlık grevine destek amacıyla Kürt derneklerinde 2 günlük açlık grevi yapılması kararı alındı.
Mala Gel derneğinde seminer seklinde yapılan toplantının gündeminde daha çok dernek yöneticiliği ve derneklerin yapacakları çalışmaların teknik ve bürokratik yönleri ile Almanya'daki yerel yönetimlerin isleyişi ele alındı.
Seminere FDP (Hür Demokratlar Partisi)'inden aşağı Saksonya Eyalet Meclis Encümeni Yılmaz Mutlu, YEK-KOM Başkanı Ahmet Celik, YEK-KOM Kuzey Almanya Birleşik Eyaletler Sözcüsü Yüksel Koç, Sol Partiden Hamburg-Altona İlce Meclis Encümeni Robert ve Berlin Meclis Encümeni Gule, ayrıca misafir olarak VERDI (Hizmet Sektörü Çalışanları Sendikası) Berlin- Brandenburg yabancılar sözcüsü ve Avrupa Barış Meclisi koordinasyonundan Erkan Demirtaş katıldı.
İki gündemli yapılan toplantıda birinci gündem olarak Berlin Meclis Encümeni Guli, ilçe meclislerinin nasıl çalıştığını, ilçede yaşayanların tüm sorunları, göçmen derneklerinin projelerinin ilçe merkezlerine sunumunu anlattı.
Kürtler dar çalışmalardan çıkmalı
FDP üyesi Yılmaz Mutlu Kürt geçlerinin siyasi partilerde nasıl yer alabileceğine dair bilgilendirmede bulundu. Almanya'da lobi faaliyeti için en aşağıdan başlayarak Almanya'daki partilerin içinde yer almak gerektiğini söyledi.
Mutlu, sadece Kürtlerin değil Hür Demokratlar Partisi'nin düzenlediği etkinliklere katılma ve Almanya'daki her konuya ilgi göstermek gerektiğinin de altını çizdi.
Sol Partiden Hamburg-Altona İlce Meclis Encümeni yürütülecek siyasi çalışmalarda Kürtlerin kendi derneklerinin dışına çıkmaları gerektiğini dikkat çekerken, dar ve sınırlı bir çalışmayı aşmanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca buradaki sorunların ilce meclislerinin birinci görevi olduğu gibi Kürdistan'daki yerel yönetimlerle de ilişki geliştirebileceği ve hata kardeş ilce projelerine kadar gidilebileceğini ifade etti.
Kürt potansiyeli değerlendirilmeli
Yüksel Koç Almanya dernekler yasası hakkında detaylı bir sunum yaptı. Bir kongre hazırlamadan protokole kadar bu alanda yapılması gerekenleri aktardıktan sonra yazılacak bir mektupta dikkat edilmesi gereken noktaları örnekleri ile açıkladı. Koç, derneklerin gerçekleştirebilecekleri projelerin neler olabileceği, nasıl hazırlanabileceği ve nerelere sunulabileceğine dair detaylı bir sunum yaptı.
Genel bir değerlendirme yapan Ahmet Çelik Almanya'da yaşayan Kürtlerin uyum ve entegrasyonlarında derneklerin önemli bir rolü olduğunu belirterek, bu çerçevede nasıl sonuç alıcı çalışmaların yürütülebileceğine dair bir çerçeve ortaya koydu. Kürtlerin 250-300 bin arasında oyları olduğunu belirten Çelik, bunun önemli bir potansiyel olduğunu ancak şimdiye kadar Türk devleti, bazı bireyler veya sosyal söven kesimlerin Kürt oyları üzerinde pazarlık yaptığını söyledi.
Kürtler entegrasyon tartışmalarına dahil edilmeli
Bu konuda derneklerin bunları deşifre etmesi için rollerini iyi oynaması gerektiğini kaydeden Çelik, her yerde 40 bin, 50 bin kişilik göçmen grupların temsilcilerinin entegrasyonlarda yerleri aldığını ama Almanya'da 800 binle 1 milyon arasındaki Kürtlerin temsilcilerinin buralarda yer almamasının hukuk ve demokrasi ile bağdaşmadığını dile getirdi.
İran'daki idamlara ve 25 Ağustos'tan beri süren İran cezaevlerindeki açlık grevlerine de değinen Çelik, yüzlerce Kürt tutsağın şu anda ölüm sınırında olduğunu ifade ederek, bu konuda uluslar arası kamuoyunda duyarlılık yaratmak gerektiğinin önemini vurguladı. HANNOVER / ANF

0 Yorum: