Sunday, September 14, 2008

Allahınız da mı yok?

Bingöl'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren İran doğumlu Şirzat Paşayi'nin cenazesinin memleketine götürülmesi İçişleri Bakanlığı emriyle engellendi
Bingöl Kiğı'da çıkan çatışmada yaşamını yitiren İran doğumlu HPG'li Şirzat Paşayi'nin cenazesinin memleketine götürülmesine izin verilmedi. Askerlerin iki defa yoldan çevirdiği cenaze, Bingöl'de toprağa verildi. DTP Milletvekili Gültan Kışanak, bu uygulamanın bizzat İçişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde geliştiğini söyledi. Kışanak, 'Bakanından valisine, savcısından askeri yetkililerine kadar hepsi bu insanlık suçunun ortağıdır' dedi.

dervis_kosker_hpg_cenaze2 Mutabakatın meyvesi
Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un uzlaşmasından sonra devreye konulan yeni konsept, meyvelerini vermeye başladı. Bingöl'ün Kiğı ilçesinde Tevzat Karakolu'na düzenlenen baskında çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG'li İranlı Şirzat Paşayi'nin cenazesinin İran'a götürülmesinin iki defa engellenmesi üzerine aile, Paşayi'nin cenazesini Bingöl'de toprağa verdi. DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, 3 gün boyunca insanlığa dair bütün değerlerin ayaklar altına alındığını söyledi. Kışanak, 'Bu ülkede bakanından valisine, savcısından askeri yetkililerine kadar hepsi bu insanlık suçunun ortağıdır. Bizzat İçişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde bu hukuksuzluk günlerce sürmüştür' dedi. Engel ve baskılar birçok kentte protesto edilirken, Hakkari'de kepenkler kapatıldı.
HPG'lilerin cenazelerine tahammülsüzlük Ramazan ayında da sürüyor. Elazığ Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi morgunda önceki gün alınan İranlı HPG'li Şirzat Paşayi'nin cenazesi, İran'da toprağa verilmek üzere yola çıkarılırken, önce Van'ın Balaban, sonra da Bitlis'in Güroymak ilçesi girişinde bulunan askeri arama noktasında engellerle karşılaştı. DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ve Diyarbakır, Muş, Bitlis, Bingöl ve Van il başkanlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce DTP'li Güroymak'a akın ederken, askeri yetkililer, Adalet Bakanlığı'nın talimat gönderdiğini ve cenazenin Bingöl'e götürülerek belediyeye teslim edilmesi gerektiğini aktardı. Bitlis Valisi Mevlut Akbaş olay yerine giderek DTP'liler görüştükten sonra Elazığ Cumhuriyet Savcısı da daha önce verdiği karardan döndü. Savcı, sadece Bingöl için defin kararı vereceğini bildirdi.
Paşayi Bingöl'de toprağa verildi
Bunun üzerine Paşayi'nin cenazesi çevre illerden gelen 100 araçlık konvoyla Bingöl'e götürüldü. Paşayi, Düzağaç Şehir Mezarlığı'nda 'Şehit namirin' sloganları eşliğinde toprağa verildi. Cenaze töreninde konuşan Paşayi'nin amcası Sait Paşayi, devlete tepki gösterdi. DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, uygulamanın yeni bir konsept ve saldırı yöntemi olduğunu vurguladı. Atalay, 'Bu yeni konsept ve saldırı, Genelkurmay ve AKP'nin yani İlker Başbuğ'un ve Erdoğan'ın yeni politikalarıdır' dedi.
İnsanlık değerleri ayak altındasirzat_pasayi-bingol2
DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ise, 3 gün boyunca insanlığa dair bütün değerlerin ayaklar altına alındığını söyledi. Kışanak, şunları kaydetti: 'Bu ülkede bakanından, valisine, savcısından, askeri yetkililerine kadar hepsi bu insanlık suçunun ortağıdır. Bizzat İçişleri Bakanlığı nezdinde temaslar yapılmıştır. Bu hukuksuzluğa bir an önce son vermek istenmiştir. Ama ne yazık ki bakan bilgisi dahilinde bu hukuksuzluk günlerce sürmüştür. Ama bu halk geçmişte olduğu gibi bu günde evlatlarına sahip çıkmıştır. Bundan sonrada çıkacaktır.' Kitle cenaze töreninin ardından Bingöl DTP İl Binası'na giderek aileye taziye ziyaretinde bulundu. Taziyeler, DTP Bingöl İl Binası'nda 3 gün kabul edilecek.
Birçok ilde protesto
Cenazenin engellenmesi, Diyarbakır ve Hakkari başta olmak üzere birçok ilde düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Diyarbakır'da toplanan kalabalık yürüyüşle engellemeleri kınarken, Hakkari ve Yüksekova'da kitle sokaklara çıkarak gösteri yaptı. Gece geç saatlere kadar süren gösteriler, cenazenin Bingöl'de toprağa verileceği kararının ardından sona erdi. Cenazenin defnedildiği gün de Hakkari'de esnaf tepkisini kepenkleri açmayarak gösterdi.
Köşker Maraş'ta son yolculuğuna uğurlandı
Paşayi ile aynı karakol baskınında yaşamını yitiren HPG'li Derviş Köşker (Özgür Roni) de Maraş'ın Elbistan ilçesi Çokyaşar köyünde yüzlerce kişinin katılımya toprağa verildi. Mezarlıkta yapılan cenaze törenine DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan,DTP PM üyesi Mehmet Selim Özalp, Yurtsever Demokratik Gençlik (YDG) Meclis üyeleri, İHD Diyarbakır Şube yöneticileri ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Maraş İl Başkanı Ayşe Sonsamancı'nın yanısıra çok sayıda kişi katıldı. Sık sık Öcalan lehinde sloganların atıldığı cenaze töreninde konuşan Köşker'in babası Mehmet Köşker, 'Oğlum Kürdistan halkının şehididir. Kürt halkının başı sağolsun' dedi. Öte yandan geçen yıl Batman'da yaşamını yitiren HPG'li M. Mansur Koçak (Munzur Welat) için Siirt'te, 31 Ağostos'ta Dersim'in Ovacık ilçesinde yaşamını yitiren HPG'li Kader Çiftçi ve Aynur Erdem için de Diyarbakır'da mevlit verildi.
BİNGÖL / DİHA

0 Yorum: