Saturday, August 30, 2008

Seven’in avukatları: Türkiye şov yapıyor!

Fransa’da tutuklu olan Kürt siyasetçi Nedim Seven, Paris’e gelen Türk heyeti boykot etti. Seven’in avukatları, iade talebinin sözkonusu bile olamayacağını belirterek Türkiye’nin iddialarının temelsiz olduğunu ve şov yaptıklarını kaydetti.

nedim%20seven CELİL DEMİRALP-ANF

PARİS / Fransa’da tutuklu olan Kürt siyasetçi Nedim Seven, Paris’e gelen Türk heyeti boykot etti. Seven’in avukatları, iade talebinin sözkonusu bile olamayacağını belirterek Türkiye’nin iddialarının temelsiz olduğunu ve şov yaptıklarını kaydetti.
Mart 2008’de İtalya’da tutuklandıktan sonra 19 Haziran günü Fransa’ya dönüşünde yeniden gözaltına alınarak tutuklanan Kürt siyasetçi Nedim Seven hakkındaki soruşturma sürüyor. Nedim Seven’i Fransa’da 6 avukattan oluşan bir kolektif savunuyor.
‘TARİHİ SORGU’ YALANI
Bazı Türk medya organlarında “tarihi sorgu” başlığı ile Türkiye’den bir heyetin 21 Ağustos günü Paris’te yapılan sorguya katıldığı yönündeki haberler Seven’in avukatları tarafından ciddi bulunmadı.
ANF’ye bilgi veren avukatlar kolektifi, Avrupa Birliği, ABD ve Türkiye arasında “terörle mücadele” adına oluşturulan “Uluslar arası Sorgu Komisyonu” çerçevesinde Türk heyetin geldiğini belirtti. Geçen yıl Almanya’nın Frankfurt kentinde ABD, AB ve Türkiye’den savcıların katıldığı bir toplantıda PKK ele alınmıştı. Bu toplantıda sonra Avrupa’da Kürtlere karşı bir dizi operasyon gerçekleşti. Almanya’da dernekler basıldı, Fransa’da Kürt siyasetçiler tutuklandı.
Nisan 2007’de Fransa’dan 6 kişilik bir heyet de İstanbul’a giderek Emniyet Müdürlüğü ve cumhuriyet savcılarından PKK hakkında bilgi istemişti. Bu görüşmelerde Türk yetkililer Rıza
Altun, Nedim Seven ve Canan Kurtyılmaz’ın iade edilmesini istemişti.
Seven’in avukatları Paris’e gelen Türk heyetin Seven ile direkt mülakata geçmesi ve soru sormasının yasak olduğunu belirterek, “Türk heyet sorularını sorgu hakimine verdi. Heyet salondaydı ancak soru sormaları ve mülakata girmeleri kesinlikle yasaktı. Verilen sorular savcı tarafından müvekkilimize iletildi” dedi.
Ancak Seven’in, Türk heyetinin bu ziyaretinin hukuksuz olduğunu belirterek boykot ettiği bildirildi. Seven heyetin hiçbir sorusunu yanıtlamadı. Avukatlar kolektifi, Türkiye’nin verdiği dosyanın boş olduğunu ve sadece itirafçıların beyanatlarından oluştuğunu kaydetti.
TARTIŞMALI OPERASYONLAR
nedim_seven_03 Nedim Seven, geçen yıl şubat ayında yapılan bir operasyon sırasında da gözaltına alınmış ancak daha sonra serbest bırakılmıştı. Şu anki soruşturma da daha önce 15 kişinin tutuklanmasına yol açan soruşturmanın devamı olarak yürütülüyor. 5 ve 6 Şubat 2007 sabahı aniden Fransız polisi, Kürt ev ve kurumlarına baskınlar düzenleyerek, 15 kişiyi gözaltına almıştı.
Bunlar arasında Rıza Altun ve Canan Kurtyılmaz da bulunuyordu. Savcı iddialarına kanıt bulamayınca bunların tümü 27 Şubat’a kadar serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılanlar ülke içinde cezaevi koşulları yaşıyor. Hiçbirinin Paris merkezi ve Kürt derneğine giremiyor. Paris içinde serbest dolaşma hakları bile bulunmuyor. “Birinci bölge” olarak belirlen Paris merkezinin dışında ancak seyahat edebilen bu kişiler, ancak avukat görüşmeleri gibi zorunlu hallerde Paris içerisinden geçebiliyorlar.
Fransa’daki bu operasyon siyasi olarak değerlendirilmişti.  İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW) Temmuz 2008’de yayınladığı bir raporda Fransız yargıçlar ile antiterör polisleri arasında “geniş bir ilişki” olduğu eleştirisinde bulunmuştu. HRW, PKK ve Halkın Mücahitleri’ne baskın düzenleyen yargıç Jean-Louis Bruguière için, “Fransa’nın en ünlü ve en tartışmalı yargıcı” demişti.
İADE SÖZKONUSU BİLE OLAMAZ
Fransız avukatlardan oluşan kolektif, Türkiye’nin 15 kişi hakkında verdiği dosyada somut bir delil olmadığını belirterek Seven’in Türkiye’ye iadesinin sözkonusu bile olamayacağını belirtti. Kolektif, “Türkiye bunların prosedür olarak iadesini isteyemez. Fransa hukukuna göre Fransa’daki bazı iddialar gereği hakkında soruşturma devam ediyor. Ya dava açılır ya da savcı delil yetersizliğinden dolayı dava açmaktan vazgeçer” dedi.
Her iki halde de iade talebinin görüşülmeyeceğini ifade eden avukatlar, ayrıca tümünün iltica talebinin incelenmesinin kabul edildiğini belirterek mülteci yasaları gereği de iadenin mümkün olmadığını kaydetti.
ŞOV YAPIYORLAR
“Türkler bu tür dönemlerde sürekli psikolojik savaş güdümlü medyatik şovlar yapıyor” diyen kolektif,  Türk medyasında yer alan haberlerle hem Türk hem de dünya kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını belirtti.
Kolektif, “İtalya’da da Türkiye’nin iade talebi vardı, ama gündeme bile almadı, buna karşın Fransa’nın iade talebine cevap verildi. Türk hükümeti bu tür çarpıtmalarla sadece şov yapıyor” diye tekrarladı.
Uyuşturucu ticareti iddialarını da yalanlayan avukatlar, “uyuşturucu meselesi hiçbir şekilde sözkonusu dahi edilmemiştir” dedi. Kolektif, Avrupa ülkeleri raporlarında bile PKK’nin hiçbir zaman uyuşturucu ticareti yapmadığını belirtildiğine vurgu yaparak, “Avrupa’da başta İtalya, İngiltere Fransa ve Almanya’da resmi belgeler de bunu gösteriyor” diye belirtti:
Müvekkilleri hakkında Fransız sorgu yargıçlarının hazırladığı dosya hakkında bilgi verme haklarının olmadığını ifade eden avukatlar, buna karşın Fransız hakimlerin yürüttüğü soruşturmanın hukuk çerçevesinde yürütüldüğünü ve kendilerini rahatsız edecek bir tarzda olmadığını belirtti.

0 Yorum: