Thursday, August 28, 2008

Polis ve Doktordan (!) Kürde kimliksizlik İşkencesi

İşyerinden evine giderken polisler tarafından durdurulan ve önce sokak ortasında daha sonra karakolda işkence gördüğünü savunan Adem Deniz adlı vatandaş, İHD İstanbul Şubesi’ne başvuruda bulundu.

iskence_istanbul_deniz

Bitlis’in Hizan İlçesi’nden İstanbul’a göç ettirilen bir ailenin mensubu olan 18 yaşındaki Adem Deniz, İHD’ye başvurarak, hukuki yardım talebinde bulundu. Yeşil Kart başvurusu için kimliğini ailesine bıraktığını ve bundan dolayı üzerinde kimliğinin olmadığını söyleyen Deniz, başından geçenleri şöyle anlattı: “Geçen cuma günü çalıştığım tekstil atölyesinden arkadaşlarımla birlikte eve giderken polisler kimlik kontrolü yaptı. Üzerimde kimlik yoktu. Polislere kimliğimi Yeşil Kart başvurusu için aileme bıraktığımı söyledim. Ama bana ‘Hayır sen yalan atıyorsun. Siz pis yağmacılarsınız’ dedi. Ben de burada çalıştığımı ve hakaret etme hakkının olmadığını söyledim. Bunun üzerine beni vurmaya başladılar. O sırada yanımda bulunan arkadaşlarım olaya tepki gösterdi. Beni yere uzattılar. Polisin birinin ayakları yüzümdeydi diğeri ise bacaklarımı tutmuştu. Yanımdaki arkadaşların polise tepki göstermesiyle olay yerine iki ekip otosu daha geldi. Beni ve yanımda bulunan 3 arkadaşımı da alarak Kuştepe Polis Karakolu’na götürdüler.” Karakolda polisler tarafından tekme tokat karşılandıklarını ifade eden Deniz, “Ellerimiz ters kelepçeli halde karakola girdik. O sırada etrafta bulunan polisler küfür ederek vurmaya başladılar. Sanki karakol değil, cehennemdi. 4 saat karakolda kaldıktan sonra polisler bizi hastaneye götürdü.”
Doktor da doktormuş!
Hastanede karşılaştığı durumu anlatan Deniz, Türkiye’deki bazı doktorların da işkenceci polislerle işbirliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Deniz, şöyle devam etti: “Doktor ile aramızda on metre vardı ve doktor tamam sağlamdır deyip bizi yolladı. Daha sonra yine karakola gittik ve yine aynı muameleyle karşılaştık. Karakol komiseri bizi çağırdı. ‘Gelin sizi barıştıralım’ dedi. Biz de hayır kimseyle küsmedik diye karşılık verdik. Sabaha doğru savcılığa çıkarılmadan, bizi bıraktılar.”
İşkenceyi TİHV tespit etti
İHD aracılığıyla Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na giderek burada sağlık kontrolünden geçirilen Deniz’in sağ kulağının aldığı darbelerden dolayı delindiği, gözlerinde morarma ve kan toplama tespit edildi. Deniz, işkence yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. MEHMET CEVİZCİ/ DİHA/İSTANBUL YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: