Saturday, August 23, 2008

'Dilin Onuru, Onurun Dili'

cizre_dil_festivali Festival 'erbane'yle başladı
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 'Dilin Onuru, Onurun Dili' sloganıyla düzenlenen 2. Cizre Kültür ve Sanat Günleri, erbaneli yürüyüşle başladı. Etkinliğe Kürt edebiyatına ve aydınlanmasına büyük katkılar sunmuş olan Celadet Bedirxan'ın kızı Sinemxan Bedirxan da katıldı. Yaklaşık 200 yıl sonra sürgün edilen Bedirxan Ailesi'nden Sinemxan'ın etkinliğe katılması ise duygulu anların yaşanmasına neden oldu. 2. Cizre Kültür ve Sanat Günleri, belediye binası önünden, belediye parkına kadar erbaneli yürüyüşle start aldı. Bu yıl Kürtçe üzerindeki baskı ve zorluklara dikkat çekmek amacıyla gerçekleşen etkinlik, 'Dilin Onuru, Onurun Dili' sloganıyla yapılıyor. Sanat günleri için Cizre'ye gelen konukları, DEP eski Milletvekili Selim Sadak, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Cizre Belediye Başkan Vekili Ahmet Dalmış, DTP Şırnak İl Başkanı Halil İrmez, DTP PM Üyesi Fadıl Bedirhanoğlu, görevden uzaklaştırılan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak ile DTP Cizre ilçe yöneticileri belediye binası önünde karşıladı. Konuklar arasında yer alan Kürt edebiyatı ve mücadelesine önemli katkılar sunan Celadet Bedirxan'ın kızı Sinemxan Bedirxan ise çiçeklerle karşılandı. 1800'lü yıllarda Bedirxan ayaklanmasının ardından ailenin sürgün edilişinden sonra ilk kez Cizre'ye gelen Sinemxan Bedirxan, duygulu anlar yaşadı. Belediye Parkı'na kadar Mem u Zîn Kültür Merkezi'ne (MKM) bağlı folklor ekibinin gösterisi ve erbane çalgısıyla yürüyüş gerçekleşti. Belediye Parkı'nda sergi çadırı açılışı yapıldı. Fotoğraf ve resim sergisinin açılış kurdelesini DEP eski Milletvekili Selim Sadak, DTP Milletvekili Hasip Kaplan, görevden uzaklaştırılan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Konê Reş ile Sinemxan Bedirxan kesti.
Sergi açılışında konuşma yapan Selim Sadak, Sinemxan Bedirxan'ın Cizre'ye gelişinin onur verici olduğunu belirterek, 200 yıl sonra Kürtlerin Mir'ini (Bey) Cizre'de karşılamanın onur ve şerefini yaşadıklarını belirtti. Mir Bedirxan'ın mezarının Cizre'ye getirilmesini isteyen Sadak, 'Halkının dili, kültürü, onuru için mücadele eden Bedirxan Bey'in mezarı Şam'da bulunuyor. Cizre Belediyesi'nden bir isteğim var. Onun için Cizre'de bir anıt mezar yapılsın. Kürt Mir'in mezarı Şam'dan Cizre'ye getirilsin' dedi. Sadak, kimsenin Kürt dilini ve kültürünü yok edemeyeceğini de sözlerine ekledi. Etkinliğin açılışında duygusal anlar yaşayan Sinemxan Bedirxan ise, 'Ne diyeceğimi bilemiyorum. Keşke onlar da aramızda olsalardı' dedi. Görevden alınan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak ise, asıl evsahibinin Sinemxan Bedirxan olduğunu belirterek, 'Bugün asıl evsahibi sizlersiniz. Etkinliğimizin adını 'Dilin onuru, onurun dili' koyduk. 80 yıllık cumhuriyet tarihi boyunca dilimiz, kültürümüz hep yok edilmek istendi. Ama başaramadılar. Bizler de dilimize, onurumuza sahip çıkacağız' dedi. Şırnak Milletvekili Kaplan ise, yapılan etkinliğin Kamuran Bedirxan'ın doğum gününe denk getirildiğini belirterek, 'Bugün Kamuran Bedirxan'ın 103. doğum günüdür ve anlamlı bir gündür' dedi.
Konuşmaların ardından sergi çadırının açılışı yapıldı. Çadırda Yurtsever Demokratik Gençlik Kültür Merkezleri sanatçılarının 'Renkler toprağa akıyor' resimleri, Ramazan İmrağ'ın derlediği 'Her yönüyle Cizre' ile Hawar Dergisi'nin kitaplaştırılmış sayıları sergilendi. Etkinliğin sabahki programı MKM'nin Külilkên Botan Halk Dansları ekibinin folklor gösterisiyle son buldu.
DİHA-ŞIRNAK</DIV>

0 Yorum: