Wednesday, August 27, 2008

Obama Kürt devletini kurdurur

Invisible Nation Serdar Turgut -Akşam -

İç işlerimize hipnotize olmuş bir şekilde kapanmışken, tüm dünyanın geleceğini ilgilendiren Amerikan başkanlık seçimine ilgi gösteremiyoruz.

Oysa Amerikan başkanlık seçimi yarışındakiler, Türkiye’nin çok ilgilenmesi gereken hamleleri birbiri üstüne yapıp duruyor.

Hamlelerin önemli bölümü Kürtler ile alakalı olduğundan, olan bitenin bizim için hayati önem taşıdığını bile söyleyebiliriz.

ABD piyasasına Kürtlerle alakalı ‘Invisible Nation’ adlı yeni bir kitap çıktı.

Kuzey Irak Kürtleri’ne sempati besleyen gazeteci Quil Lawrence tarafından yazılan kitapta, ilginç bir soru ortaya atılıyor.

‘Acaba Bush yönetiminin Kürtlere yönelik tavrında bir değişiklik oldu mu?’ diye sorulduktan sonra ‘Büyük ihtimalle oldu’ deniliyor ve ‘Bush yönetiminin Kürtlerin artık iyi bir dost olmadıkları yolunda görüşler belirmeye başladı’ yorumu yapılıyor.

Bunun olası bir nedenini anlamaya başlamak için Obama’nın yaptığı büyük hamleyi irdelemek gerekiyor.

Obama kendisine başkan yardımcısı adayı olarak Joseph Biden’ı seçti.

Biden’in, Peter Galbraith ile birlikte Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurulmasını en sıkı savunan isimlerden bir tanesi olduğu da biliniyor.

Quil Lawrence Invisible Nation_kurds Hatta yakında Kürtler hakkında kitabı çıkacak Peter Galbraith’in kurulacak bir Kürt devletine ABD’nin büyükelçisi olarak atanacağı bile söyleniyor.

Şimdi dış politika deneyimi neredeyse sıfır olan Obama’nın başkan seçilmesi durumunda Biden dış politikayı yönlendirecek isim olacak. Ve Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulması hızla gündeme gelebilecek...

Oysa şimdiye kadar ABD politikası, özerk bölgeler oluşturulsa dahi merkezi devletin zayıflamasına izin verilmemesi yönündeydi.

Bugünlerde, Amerikan siyaset çevrelerinde bağımsız devletlerden oluşan üçlü bir yapı oluşturulmasının daha iyi sonuç vereceği tartışılıyor.

Bölgede gitmeden bir çılgınlık yapması ihtimali gittikçe zayıflayan Bush yönetiminin Kuzey Irak’taki Kürtlerle ilişkilerinin limonileşmesi, bağımsız Kürt devleti nosyonunun bilinçaltlarına iyice yerleşmiş olmasıyla bağlantılı olabilir.

Bana, seçimden sonra Cumhuriyetçi de seçilse Demokrat da, Peter Galbraith’in bağımsız Kürt devletine büyükelçi olarak atanma hayali gerçekleşecek gibi geliyor....

0 Yorum: