Monday, August 25, 2008

Köyü taramaları yetmedi heyete de baskı uyguladılar

licehedikkoyu_asker _koy_taramaDiyarbakır Lice'ye bağlı Hedik köyü 22 Ağustos'ta askerler ve korucular tarafından tarandı. Köyde incelemelerde bulunan DTP'li milletvekilleri olayı Meclis'e taşıyacaklarını açıklarken, köylüler köylerinin boşaltılmak istendiğini söyledi. Öte yandan köyde incelemelerde bulunan ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu heyete yönelik askerlerin baskısı olması da dikkat çekti.
asker_koy_yakma_bosaltma_goc_ARSIV DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Av. Muharrem Erbey, MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Nesip Yıldırım, DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. A. Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Barosu avukatlarından Avukat Rauf Çiçek ve Lice Belediye Başkanı Şehmus Bayhan'dan oluşan heyet, 30 haneli Hedik köyünde incelemelerde bulundu. Askerler ve korucular tarafından taranan köyde bir yurttaş mermilerin eline isabet etmesi sonucu yaralandı. Köyde evlerin etrafında onlarca mermi kovanı toplandı. Bazı evlere kurşunların isabet ettiği de görülürken, köylüler incelemelerde bulunan heyete, köylerinin 3 saat boyunca tarandığını aktardı. Köylüler sivil olduklarını söylemelerine rağmen taramanın durdurulmadığını da söyledi. Burhan Peker adlı yurttaş, kendilerine ateş edilmesinin amacının köyün tekrardan boşaltılmak istenmesi olduğunu dile getirdi. Peker, birkaç ay içerisinde defalarca köyün etrafındaki ormanlık alanın askerlerce ateşe verildiğini de belirtti.
Askerler ateş açtı Heyet üyeleri de köylülerle yaptıkları görüşmelerden sonra açıklama yaptı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, 'Askerler ve korucuların herhangi bir şekilde uyarı yapmadan köyün yerleşim alanı üzerine rastgele ateş etmeye başladıklarına dair bir ön tespit yaptık' dedi. Güvenlik güçlerinin evlere rastgele ateş ettiğini belirten Erbey, 'İşte bir vatandaşın sol kolu yaralanmış, bir diğerinin elindeki kürek parçalanmış. Buranın yerleşim alanı olduğu belliyken akşam karanlık olmadan olay yaşanmış' diyerek çok ciddi bir durumun sözkonusu olduğunu vurguladı.
Konu Meclis'e taşınıyor Yerleşim alanının hedef alınarak ateş edildiğini belirten DTP Milletvekili Tuğluk, olaydan dolayı kaygı duyduklarını ifade etti. Devletin kendi yurttaşına kurşun sıkmasının hiçbir hukuk devletinde yaşanamayacağına vurgulayan Tuğluk, yaşanan insanlık dışı olayı Meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi. Tuğluk, 'İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda açıklama yapmasını isteyeceğiz. Bunlar bizim sıradan yaklaşacağımız olaylar değildir' dedi. DTP Milletvekili Akat Ata da, 'Burada yaşam hakkına bizzat devletin silah vermiş olduğu korucular ve özel timler tarafından kast edildiğini görüyoruz. Öncelikle Cumhuriyet Savcılığı tarafından olayın soruşturulması, ilgili takibin yapılması ve sorumluların yargılanması için çabamız olacak. Tabii bunu Meclis gündemine getirerek ilgili komisyonlarda tartışacağız. Ve İçişleri Bakanlığı'na da bu konuda sorularımız olacak' diye konuştu.
Heyete asker baskısı Bu arada heyet incelemelerini tamamladıktan sonra köyden ayrılırken yol üzerinde bulunan Abalı Karakolu askerleri tarafından durduruldu. Bir güvenlik görevlisinin 'Bozkurt' işareti yaparak heyeti kameraya çekmesine tepki gösteren Akat Ata, kamera çekiminin durdurulmasını istedi. Bunun üzerine heyet ve güvenlik güçleri arasında tartışma yaşandı. Askeri yetkili basın mensuplarının kasetlerinin kendilerine teslim edilmesi şartıyla heyeti bırakabileceklerini söyledi. Ancak hem heyetin hem de basın mensuplarının karşı çıkması üzerine, heyet askeri araç eşliğinde Lice Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Cumhuriyet Savcısı görüntülerin bir kopyasını aldı. DİYARBAKIR – DİHA LEYLA SÖĞÜT

Kürt sorununun, dere kenarında adam vurarak halledilebilecek olduğunu sanma canavarlığı..!

Lice'de askerler köy yaktı!

    Kürtler, Cumhuriyet ve Şiddet
    50 HÜCRE EVİ DAHA VAR
    Bir Ergenekon cephaneliği daha çıktı
    Köy yakanlar devrede
    İşte suç örgütü değil denilen TSK'nin vukuatları
    Kürdistan’a Bakış Hep Aynı ( Ecevit’in Gizli Arşivinden)
    TSK'ye ait olduğu belirtilen Eylem Planı'nda öncelikli hedef Kürtler oldu.
    Bir askerden vahşet itirafları
    TSK sınır köylerini boşaltmak istiyor
    Kasık’ın evini basarak sırayla Kasık’ın karısına tecavüz ederler. Askerler evi terk edince kadın kendini asar.
    İsmet İnönü’nün Şark Seyahati Raporu [1935]

0 Yorum: