Sunday, August 31, 2008

Kobralar köylüleri taradı

Bingöl’ün Karlıova İlçesi Kızılağaç Köyü’ne bağlı Meşeli Mezrası kobra tipi helikopterlerle iki saat boyunca tarandı.

kobra Bingöl’de son bir ay içerisinde 4 köyde devletin çeteleri tarafından baskın düzenlenmesi köylüleri kaygılandırıyor. Son olarak 27 Ağustos’ta sabah saat 04:00 sıralarında Karlıova’nın Kızılağaç Köyü Meşeli Mezrası (Aynik), 2 kobra tipi helikopter, uçaksavar tüfek ve ağır makineli silahlarla tarandı. 2 saat boyunca ateş altında kalan köyün etrafı özel harekat timleri tarafından sarıldı.bingolkoytaramahelikopter9
Operasyonların sık sık yapıldığı Karacehennem mıntıkasında bulunan Meşeli Mezrası’nın yoğun baskı altında olduğunu belirten köy sakinlerinden Doğan Bozkurt, olayı şöyle anlattı: “Sabaha karşı 2 kobra tipi helikopter köyün etrafında alçak uçuş yaparak uçaksavarlarla köyü taradı. Ancak korkudan hiç kimse evinden çıkmadı. Bu arada çocuk ve kadınların feryatları yükseliyordu. Uykudan uyandığımızda kendimizi sanki cehennemin içerisinde bulduk, ne yapacağımızı şaşırdık. Helikopterler uzun süre tarama yaptıktan sonra köyü terk etti. Ancak bu kez karadan ateş ediliyordu. Sabah 06:00’a kadar sürdü. Günün ilk ışıklarıyla dışarıya çıkmaya başladık. İnsanlara bir şey olmadığını görünce biraz rahatladık. O sırada özel harekat timleri de gitmişti. Köyün etrafını dolaşmaya başladık. Binlerce uçaksavar mermisiyle karşılaştık. 7 büyükbaş hayvanımız yaralanmış, 3’ü de telef olmuştu.”
Köylüler tedirgin
Helikopterlerle savunmasız sivil insanların üzerine ateş edilmesinin kendilerini tedirgin ettiğini belirten Bozkurt, DTP’li milletvekillerini köye çağırarak, olayları yerinde incelemelerini istedi. Bozkurt, “Bizi isyan ettirmek mi istiyorlar, provokasyon yaratmak mı istiyorlar, bilemiyoruz. Hayvanlar yerine insanları öldürselerdi nasıl olacaktı? Yoksa sadece gözdağı mı veriyorlar? Tedirginiz, bu konuyu tüm yetkili makamlara taşıyacağız” dedi. Fatma Bozkurt ise tarama esnasında ineklerinin bulunduğu avluya binlerce kurşun sıkıldığını söyledi. Helikopterlerin köyü hedef alarak ateş ettiğini dile getiren Bozkurt, “İlk köyün yukarı kısmında helikopter şiddetli tarama yapmaya başladı. Bizim evin üzerine geldiği sırada hepimizi taradığını sandık. Meğer avluyu tarıyormuş. Çocuklarımı kucağıma aldım ve gün aydınlığını bekledik. Baktık ki, hayvanlarımızı telef etmişler. Köydeki insanlar tedirgin. Tekrardan olası bir baskın sonucu köydeki tüm insanların öldürülmesi an meselesidir” dedi.
‘Valiliğe göstermemize izin vermediler’
Hayvanlarını traktöre yükleyerek, Bingöl Valiliği bahçesine götürmek üzere yola çıktıklarını ifade eden Bozkurt ailesi, Ilıcalar Beldesi Jandarma Karakolu tarafından zararlarının karşılanacağının belirtildiğini ve geri çevrildiklerini bildirdi. Köy sakinlerinden Selahattin Budak, “Bize yapılan bu zulüm, bu haksızlığa dağlar arasında kimse tanık olmuyor. Yalnız Allah görüyor. Bu zulmü herkes görmeli, aksi takdirde hepimizi öldürebilirler. Korkudan köyün dışına dahi çıkamıyoruz. Her an helikopterlerin köyü tekrardan tarayacağını düşünüyoruz. Köye hapsolduk” diyerek endişesini dile getirdi.
‘Korucular da baskın yapmıştı’
DTP Karlıova İlçe Başkanı Zeki Fırat, “Bundan bir süre önce köye korucular tarafından baskın düzenlenmişti. Ancak can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle şikayette bulunmamışlardı. Bu kez helikopterlerle köy tarandıktan sonra artık köylülerin yardım feryatları yükseldi. Çünkü tüm köylü ölümün eşiğinden dönmüş. Bizde olay yerini incelemeye gittik. Çocuklar resmen travma geçirmiş durumda. Herkes tedirgin her an ölümle karşı karşıyadır. Korkmamalarını ve yaşadıklarını gerekli mercilere taşıyacağımızı söyledik” diye konuştu.
İHD’ye başvuru yapıldı
Köylüler, suç duyurusunda bulunmak üzere İHD Bingöl Şubesi’ne başvurdu. İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy, şunları söyledi: “Sivil ve savunmasız insanlar üzerinde gerçekleşen baskılar bölgede ulaşılmaz boyutlara ulaştı. Olayın takipçisi olacağız. Bundan bir ay önce yine bölgemizde 4 kişinin yaşamına mal olan faili meçhul bir köy baskını düzenlendi. Bu kez helikopterlerle köyün tarandığını iddia eden vatandaşlar, şubemize başvuruda bulunmuşlardır. Konuya ilişkin hukuki yollara başvurarak olayın üzerinin örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz.”
FERHAT ARSLAN/ DİHA/BİNGÖL YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

İlgili Başlıklar

Kobralar köylüleri taradı

0 Yorum: