Monday, August 25, 2008

İran'da insanlık dramı: İdam

iranda_idamlar_kurt__kurdish_thumb[2] Kürtlere yönelik baskıların hadsafhada olduğu İran'da, insanlık dışı ceza uygulamaları sürüyor. İran rejimi, Doğu Kürdistan'da 18 yaşındaki bir Kürt gencini idama mahkum etti. İdam mahkumu Kürtlerin sayısı 9'a yükseldi.
Emir Marufi isimli genç Mahabad Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı. Yaklaşık 2 yıldır cezaevinde olan Marufi, 'suçu' işlediği sırada 16 yaşındaydı. İdam tehdidi altında olan Kürt gencinin şu anda Tebriz Cezaevi'nde tutulduğu öğrenildi. İran rejimi son aylarda Kürt insan hakları savunucuları ve siyasi şahsiyetlerine karşı tutuklama furyası başlattı. Geçen yıl bir PJAK gerillası idam edilmişti. Marufi'nin idam cezası almasıyla birlikte İran cezaevlerinde idam tehdidi altında olan Kürtlerin sayısı 9'u buldu. Adnan Hasanpur adlı gazeteci 'casusluk' yapmaktan, diğer 7'si PJAK ve PKK davalarında mahkum olurken, Marufi'nin hangi 'suç'tan idam cezası aldığı öğrenilemedi.
İran idam cezalarını uygulamaya da son sürat devam ediyor. 21 Ağustos günü ülkenin kuzeydoğusundaki Bocnurd kentinde 25 yaşındaki Ali isimli genç asılarak idam edildi. Sadece bu ayın başından bu yana idam edilenlerin sayısı 24'e yükseldi. Temmuz ayında ise 58 kişi idam edilmişti. İran'da yılın başından bu yana idam edilenlerin sayısı 212'ye ulaştı. Yılın başından beri aylara göre gerçekleşen idamlar şöyle: Ağustos: 24, Temmuz: 58, Haziran: 18, Mayıs: 29, Nisan 24, Mart: 4, Şubat: 19, Ocak: 35
İran, Çin'den sonra dünyada en fazla idam cezası veren ülke. Uluslararası Af Örgütü'nün 2007 yılı raporuna göre, 2007 yılında İran'da 317 kişi idam edildi. Çin'de ise en az 470 kişinin idam edildiği kaydedildi.
idamipiurgan 2 Kürt öğretmeni yaraladılar
İran güçleri, Doğu Kürdistan'ın Mahabad bölgesinde iki Kürt öğretmene ateş açarak yaraladı. Öğretmenler yaralı halde gözaltına alınarak işkenceye maruz kaldı. Mahabad ile Miyanduab arsındaki Heci Hesen köyünden olan öğretmen Xızır Resul Murwet ile Talaw köylüsü öğretmen Salar Yare, 15 Ağustos akşamı İran güçlerinin saldırısına uğradı. Talaw ve Heci Hesen köyleri birbirine sınır ve saldırı sırasında da Murwet ile Yare birlikteydiler. Saldırı sonucunda Salar Yare karın bölgesinden yaralanırken, Resul Murwet ise omzundan vuruldu. Ağır yaralanan her iki öğretmen hiçbir gerekçe gösterilmeden bu kez yaralı halde Miyanduap Karakolu'nda sorguya alınarak işkence gördü. Askeri güçlerin çoğunluğunun Azeri Türkler'den oluştuğu Miyanduap'da Kürtlere karşı sert tutum ve saldırılar yapılıyor. Kürtçe dil öğretmeni Resuz Xizir Murwet, Saler Yare çevre köylerde çocuklara Kürtçe ders veriyordu. Murwet, aynı zamanda Urmiye Üniversitesi Edebiyat Bölümü öğrencisiydi. Öğretmenlerin yaralı halde işkence görmesi köylüler ve insan hakları savunucularının tepkilerine yol açtı. MAHABAD – ANF


İdam cezasına çarptırılanKürtlerin isimleri:
1. Adnan Hasanpur (Gazeteci)
2. Abdulvahid Hiwa Botimar (Gazeteci)
3. Ferzad Kemanger (Öğretmen)
4. Enwer Huseynpenahi (Öğretmen)
5. Ferhad Wekili (Öğretmen)
6. Eli Heyderiyan (Öğretmen)
7. Erselan Ewliyayi (Öğretmen)
8. Hebibulla Letifi (Öğrenci)
9. Emir Marufi


İdam cezaları Hamburg'da protesto edildi
Almanya'nın Hamburg kentinde demokratik kitle örgütleri tarafından ortak düzenlenen bir eylemle İran'daki idamlara son verilmesi istendi. İran karşıtı sloganların atıldığı eylem, Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM), DEKÖP, AGİF, ATİK, Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK), Hamburg Kürt Halk Meclisi ve İran Sosyalist Partisi (SPİ) tarafından ortak düzenledi. 'İran'daki idamlara hayır' sloganıyla düzenlenen eylemde İran rejiminin başta Kürt halkı ve onun özgürlük mücadelesi mensupları olmak üzere bütün muhalif kesimlere yönelik baskıları, idam cezaları ve infazlar protesto edildi. Burada YEK-KOM adına Kürtçe bir konuşma yapan Yüksel Koç, İran rejiminin yargısız infaz ve idam politikalarının kabul edilemez olduğunu, buna sessiz kalmayacaklarını belirterek, İran devletinin İslam adına yaptığını iddia ettiği bu politikaların İslam'ın hiçbir yanıyla bağdaşmadığını vurguladı. İran Sosyalist Partisi Genel Sekreteri de yaptığı konuşmada, İran ve Türkiye'nin Kürt halkı üzerindeki baskılarını değinerek, buna son verilmesi gerektiğini söyledi. Sözlerini 'Yaşasın Kürdistan', 'Yaşasın Öcalan' ve 'Yaşasın halkların enternasyonal dayanışması' ile bitiren genel sekreter, büyük alkış aldı.
Londra'da protesto edilecek
İran rejiminin Kürt gazeteci, insan hakları savunucusu ve siyasetçilere verdiği idam cezalarını protesto etmek amacıyla İngiltere'nin başkenti Londra'da protesto gösterisi düzenlenecek. 'İran'daki İdamlardan Haberiniz Var mı?' başlıklı sessiz protesto eylemi Britanya Kürt Dernekleri Federasyonu FEDBİR tarafından organize edildi. Eylemde, idam mahkumu sekiz Kürt, siyah elbise ve idam ipi ile sekiz ayrı kişi tarafından sembolik olarak temsil edilecek. FEDBİR, 30 Ağustos Cumartesi günü saat 14.00'te Trafalgar Meydanı'nda yapılacak eyleme katılım çağrısı yaptı. FEDBİR İran'da ağustos ayı başından bu yana idam edilenlerin sayısının 24'e çıktığını ve yılın başından beri en az 212 kişinin idam edildiğini hatırlattı. Eyleme çağrı bildirisinde, Kürt gazeteci Adnan Hasanpur ve Abdulvahid Hiwa Botimar ile beş öğretmen; Ferzad Kemanger, Enwer Hüseynpenahi, Ferhad Wekili, Eli Heyderiyan, Erselan Ewliyayi ve öğrenci Hebibulla Letifi'nin idam tehdidi altında olduğu belirtildi. MAHABAD / HAMBURG / LONDRA / ANF ŞERKO CİHANİ

İran’da Kadınlar Ölümüne Hak Savunuyorlar

İran helikopterinden Kürt köylülere ateş açıldı: 2 ölü

İran'da 2 Kürt öğretmene daha idam cezası verildi

Kürtlerden İran Konsolosluğu önünde protesto gösterisi

Kerkük'te İran, Türkiye, Suudia Arabistan'ın anti-Kürt ittifakı ve ITC parmağı

Tarih bile açıklandı: İran Kasım-Aralık’ta vurulacak

‘’KÜRDİSTAN TAHRAN TEMSİLCİLİĞİNİN RESMİ OLARAK TANINMASI IRAK’A BAĞLI’’

İran'da 5 Kürt idam edildi

Eşzamanlı saldırılar arttı

İran, Medya Savunma Alanları’ndaki sivil yerleşim alanlarını bombaladı.

FLASH! : ABD’DEN İRAN SINIRINDA KURULACAK ÜSSE YALANLAMA…

İran ordusu köyleri top atışına tuttu

ABD İran’a karşı Güney ve Doğu Kurdistan sınırına üs kuruyor

Sömürgeci İspanya yargısından Kürdler’e ve Bask’lara tavır!

Talabani: PKK, İran Kürdlerinin uyguladığı taktiği örnek alsın

İran bir Kürdü yaralı halde idam etti

BERHEM SALİH’TEN İRAN'A ÇAĞRI: ‘’BOMBARDIMANLARI DURDURUN’’

ALUSİ, İRAN VE TÜRKİYE’NİN KÜRDİSTAN BÖLGESİNE YÖNELİK SALDIRILARININ DURDURULMASINI İSTEDİ

Karayılan: Ankara ve Tahran yeni saldırılar planlıyor

Büyükanıt’ın “sürprizi” :HPG Komutanı Bahoz Erdal’a suikast planı!

BAŞBAKAN NEÇİRVAN BARZANİ, HAMANEY'DEN OPERASYONLARIN DURDURULMASINI İSTEDİ...

İran’da çatışmalar şiddetlendi: Üç günde 51 pasdar öldürüldü

TSK'den sevkiyat, İran'dan top atışı

İRAN ORDUSU, KÜRDİSTAN BÖLGE SINIRINI YİNE TOP ATEŞİNE TUTTU...

İran bir Kürt çocuğu idam etti İran’da Çatışmalar Şiddetleniyor

ABD SESSIZ : "TÜRKİYE İLE İRAN'IN ORTAK OPERASYONLARINDAN HABERİMİZ YOK"

Türk-İran işi

KÜRT PARLAMENTERLER TÜRK VE İRAN OPERASYONLARININ DURDURULMASINI İSTEDİ...

İRAN YÖNETİMİ, RMMK BAŞKANI KEBUDUND'İ GİZLİCE YARGILADI...

Barzani: Türk ve İran bombardımanı durmalı

PJAK: Kolumuz Tahran dahil önemli yerleri vurabilecek kadar uzun / AFP

Basın düşmanları: Türkiye, İran, Suriye

PJAK’tan baskın: 6 İran Devrim Muhafızı öldürüldü

IRAN SALDIRILARINDA IKI SIVIL YASAMINI YITIRDI

Debkafile: “Cheney, İran için Türkiye’ye gidiyor“

KÜRDİSTAN BÖLGE BAŞKANLIĞI’NDAN İRAN’IN KÜRT KÖYLERİNİ BOMBARDIMAN ETMESİNE SERT KINAMA…

Kürtler, Türkiye, İran, Irak ve Suriye başta olmak üzere yaşadıkları her yerde Newroz ateşini yakmaya başladı.

Arkanızda 20 milyonluk yasak bir ulus, yıkık binlerce köy, hesabı verilmemiş onbinlerce Kürt ölüsü bırakarak nereye gidiyorsunuz?

0 Yorum: