Sunday, August 24, 2008

İran'da idam mahkumu Kürtlerin sayısı 9'a yükseldi

İran molla rejimi, Doğu Kürdistan'da suçu işlediği sırada 16 yaşında olan bir Kürt gencini idama mahkum etti. İdam mahkumu Kürtlerin sayısı 9'a yükseldi.
Alınan bilgilere göre Emir Marufi isimli 18 yaşındaki genç Mahabad Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı. Yaklaşık 2 yıldır cezaevinde olan Marufi suçu işlediği sırada 16 yaşındaydı. İdam tehdidi altında olan Kürt gencinin şu anda Tebriz cezaevinde tutulduğu öğrenildi.
İran rejimi son aylarda Kürt insan hakları savunucuları ve siyasi şahsiyetlerine karşı tutuklama furyası başlattı. İlk kez geçen yıl bir PJAK gerillası idam edildi. Marufi'nin idam cezası alması ile birlikte bugün İran cezaevlerinde 9 Kürt idam tehdidi altında bulunuyor.
İdam cezası alanların isimleri şöyle:
1. Adnan Hasanpur (gazeteci)
2. Abdulvahid Hiwa Botimar (gazeteci)
3.Ferzad Kemanger (öğretmen)
4.Enwer Huseynpenahi (öğretmen)
5. Ferhad Wekili (öğretmen)
6.Eli Heyderiyan (öğretmen)
7.Erselan Ewliyayi (öğretmen)
8.Hebibulla Letifi (öğrenci)
9. Emir Marufi

Bunlardan Adnan Hasanpur isimli gazeteci 'casusluk' yapmaktan, diğer 7'si PJAK ve PKK davalarında mahkum olurken, Marufi'nin hangi suçtan idam cezası aldığı öğrenilemedi.
Bu Ay 24 Kişi İdam Edildi
İran idam cezalarını uygulamaya da son surat devam ediyor. 21 Ağustos günü ülkenin kuzeydoğusundaki Bocnurd kentinde 25 yaşındaki Ali isimli genç asılarak idam edildi. Sadece bu ayın başından bu yana idam edilenlerin sayısı 24'e yükseldi. Temmuz ayında ise 58 kişi idam edilmişti.
İran'da yılın başından bu yana idam edilenleri sayısı ANF kayıtlarına göre 212'ye ulaştı. Yılın başından beri aylara göre gerçekleşen idamlar şöyle: Ağustos:24, Temmuz: 58, Haziran: 18, Mayıs: 29, Nisan 24, Mart: 4, Şubat: 19, Ocak: 35
İran idam cezasında Çin'den sonra dünya ikincisi. Uluslar arası Af Örgütünün 2007 yılı raporuna göre, 2007 yılında İran'da 317 kişi idam edildi. Çin'de ise en az 470 kişinin idam edildiği kaydedildi.ANF-MAHABAD

İran’da Kadınlar Ölümüne Hak Savunuyorlar 

İran helikopterinden Kürt köylülere ateş açıldı: 2 ölü

İran'da 2 Kürt öğretmene daha idam cezası verildi

0 Yorum: