Tuesday, August 26, 2008

Güney Kürdistan’da Kadınların %62si Sünnet edilmiş

Stop_FGM_in_Kurdistan Güney Kürdistan’ın bağımsız gazetelerinden Hawlati’de, Felah Muradxan Şakerem’in kaleme aldığı habere göre Güney Kürdistan’da kadınlar korkunç oranda sünnet edilmiş. WADI örgütünün araştırmalarına göre 2005’ten 2007 yılına kadar 201 köy ve kasabada; Duhok, Sılêmani, Hewlêr, Germiyan, Ranye, Soran, Kerkûk’un bir kısmında 5628 kadınla yapılan yüz yüze görüşmede, kadınların 3502’sinin kadın sünneti yapıldıkları, bununda kadınların %62’sinin sünnetli olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.

Haberde, insan ve kadın haklarına göre kadın sünneti (FGM) kadına karşı şiddetin birinci basamağında yer aldığı, aynı zamanda kadın sağlığı için de birinci dereceden tehdit olduğu belirtiliyor.

Stop_FGM_LogoHaberin devamında, Sılêmani kentinde ki 14 sivil toplum kuruluşu girişimleriyle 8–3–2007 ile 8–4–2008 tarihleri arasında düzenlenen, Kürdistan Bölgesindeki bakan, milletvekili ve bölgenin illeri gelenlerinin de 66 dilekçeyle destek verdiği kampanya çerçevesinde, Kürdistan’da kadın sünnetinin yasaklanması için 14 bin dilekçenin toplandığı ve bu dilekçelerin Kürdistan Meclisine sunulduğu, Kürdistan Meclisinden 68 milletvekilinin hazırlanan yasa taslağına destek verdikleri ve Meclisin 2008 yılının ilk icraatı olması kararlaştırıldığını, ama ne yazık ki durumun böyle gelişmediğini, meclisin açılmasıyla konun çok zayıf olarak ele alınıp ileriki bir zamana ertelendiği belirtiliyor.

Öte yandan, örgütün yıllardır süren mücadeleleri çerçevesinde, olayın bilimsel olarak araştırılması için 11 sayfalık bir anket, kadınlardan oluşan 6 tim(grup)’in oluşturulduğu ve her altı bölgede (Hewler, Duhok, Sılêmani, Germiyan, Ranye, Soran) araştırmalar başlattığı belirtildi. Araştırmanın 1–8–2007’de başlayıp 1–2–2008 tarihinde son bulduğu, araştırma çerçevesinde 198 yerleşim yerinde (Köy, kasaba, büyük şehirlerdeki semt ve mahalleler) 1836 anket formunun doldurulduğu belirtildi.

Almanya’nın LANDSHUT üniversitesinden Prof. Dr. Hubert Beste, öğrencileri ve araştırmacıların anket sonuçları üstünde çalışmalar yürüttükleri, olayın tüm boyutlarıyla ve büyüklüğüyle bir kitap halinde yayınlanacağı belirtildi.

Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenlerin örgütün web sitesine http://www.stopfgmkurdistan.org adresinden ulaşabilecekleri belirtiliyor.

رێكخه‌ری گشتیی رێكخراوی وادی له‌ عێراق*

* Wadi Örgütü, Irak

Hawlati Gazatesinin haberi, http://www.hawlati.info/NewsDetailN.aspx?id=2299&LinkID=70

RO/ Yaşar AYDIN, Sılêmani (Süleymaniye)

0 Yorum: