Wednesday, August 27, 2008

Anadilde Eğitim, Ve Yerel Hizmetler Kürtçe Yapılmalı

bayindir kurtce egitim Rizgarî Online/DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Kürdistan`a Kürdçe bilen memurların atanmasını istedi.Bayındır, “Türkiye’deki Kürt sorununun çözümü anadilde eğitim, hizmetlerin Kürtçe yapılmasıyla mümkündür” dedi. Radikal gazetesinin haberi: “DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Silopi İlçesi’nde bir dizi ziyaretlerde bulundu. Esnafın dertlerini dinleyip, KESK’i ziyaret eden Bayındır, hükümetten Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özellikle sağlık ve eğitim alanında Kürtçe bilen memur göndermesini istedi. Bayındır şunları söyledi:

“Türkiye’deki Kürt sorununun çözümü, anadilde eğitim, hizmetlerin kürtçe yapılmasıyla mümkündür. Mesela Avrupa Birliği yerel yönetimler şartlarından biri de, hizmetlerin mutlaka o toplumun diliyle yapılmasıdır.

Hangi dilde konuşursa konuşsun hizmeti alabilmek için önce insanların anlaşabilmesi lazım. Düşüncesini ifade edebilmesi lazım. Hizmet veren ve alan arasında sağlıklı bir diyaloğun oluşması gerekiyor. Hele bu sağlık hele bu eğitim ise bu çok daha önemlidir. Aracı olarak tercümanlar ilk etapta önemli olabilir ama, Kürtçe bilen bir sürü doktor ve öğretmen var. Bunların atanması gerekir ve bu da giderek yavaş yavaş yerinde hizmet, yerinde kültürel faaliyet, yerinde diliyle kültürüyle bütün yaşamını sürdürmenin de aşamaları katedilmiş olur. Bu bir zihniyet dönüşümünde ilk adımları olmuş olur.”

RO/Ömer Kaçar

0 Yorum: